Met wie ga jij een uitwisseling aan?

Onbekend maakt onbemind. Daar gaat BesteBuren wat aan doen! Hoe? Onder meer door zoveel mogelijk uitwisselingen tussen Nederland en Vlaanderen mogelijk te maken. Wissel eens van stoel en maak kennis met de cultuur en creativiteit aan de andere kant van de grens. Iedereen kan meedoen! Van ministers tot musici en van kunstenaars tot cultuurliefhebbers.

Wij zijn heel benieuwd naar je ervaringen! Publiceer je verhalen, beelden, filmpjes over de uitwisseling op deze site. Mail ze naar ann.overbergh@deburen.eu en deel ze via www.facebook.com/BesteBuren.

CLOSE-UP: Anita Mizrahi, documentairemaakster, over 'Searching for Martin Margiela'

Op 4 november gaat de documentaire ‘Searching for Martin Margiela’ in première in de Brakke Grond in Amsterdam. Als couturier heeft Margiela België in de jaren ‘80 al als modeland op de kaart gezet en generaties na hem geïnspireerd. Nederlandse ontwerpers braken pas later internationaal door. BesteBuren interviewde filmmaakster Anita Mizhari over haar zoektocht naar de mysterieuze Belgische modeontwerper. Lees het gesprek hier.


 

CLOSE-UP: Ron Dirven, directeur Vincent van GoghHuis, over 'Wrijving van gedachten' | Antwerpen-Zundert

De tentoonstelling in het grensdorp Zundert biedt bezoekers een inkijk in de kunst van dit moment aan weerszijden van de grens. De culturele relatie tussen Nederland en Vlaanderen wordt hiermee aangehaald en uitgediept. Tijdens de periode van de expositie werken vier talentvolle kunstenaars - Nel Aerts, Lennart Lahuis, Lieven Segers en Niek Hendrix – als ‘artist-in-residence’ te Antwerpen en Zundert. In ontmoetingen en presentaties staat reflectie op het gezamenlijke culturele erfgoed en de artistieke identiteit centraal. 'Wrijving van gedachten' | Antwerpen-Zundert is een uitwisselingsproject van het Vincent van GoghHuis Zundert, het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) en het internationale residentieproject AIR Antwerpen in het kader van het Nederland-Vlaanderen jaar BesteBuren. 

BesteBuren interviewde Ron Dirven, directeur-conservator van het Vincent van GoghHuis, over de totstandkoming van deze bijzondere expositie. Lees het interview hier.


Beleidsmakers uit Vlaanderen en Nederland gaan in gesprek

Niet alleen cultuurmakers vinden elkaar tijdens het BesteBuren-jaar, ook op beleidsmatig niveau gaat men intensief in gesprek. Beleidsmakers van het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Vlaamse departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media verdiepen zich gedurende een half jaar in elkaars werkveld, aanpak, best practices en ambities. Deze uitwisseling leidt tot inspiratie, vergroten van kennis en meer samenwerking. Lees meer.


 

CLOSE-UP: muzikant Luk Sponselee van The Flipside Paradox: “In Vlaanderen zit de kunst en cultuur dieper geaard in de maatschappij.”

The Flipside Paradox is een muzikale dialoog tussen Nederlandse en Vlaamse muzikanten op basis van improvisatie. Is het jazz? Of improvisatie? Wondermooie soundscape of gewoon herrie? BesteBuren praat bij met de Nederlander Luk Sponselee van The Flipside Paradox om meer te vernemen over dit muzikaal experiment en over de verschillen en overeenkomsten tussen Nederlanders en Vlamingen. Lees meer.

 


Culturele opiniemakers wisselen expertise uit

Op 3 juni kwamen jonge culturele opiniemakers uit Vlaanderen en Nederland samen om de krijtlijnen te trekken voor een nóg betere Vlaams-Nederlandse culturele samenwerking in de toekomst. Hun aanbevelingen legden ze voor aan Henne Schuwer, Nederlands ambassadeur in Brussel, en Axel Buyse, Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse Regering in Nederland. Lees meer.


 

BesteBuren close-up: Interview met Radna Rumping van Online Radio Festival en Ziggy Devriendt (aka DJ Nosedrip) van Stroom Radio

Op 1 en 2 mei is het zover: de eerste Online Radio Festival vindt plaats in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Zes toonaangevende radio stations doen mee aan een 30-uur durende radiomarathon. Ter gelegenheid van dit mooie BesteBuren-project, contacteerden we de Nederlandse radiomaker en programmeur Radna Rumping en de Vlaamse DJ Nosedrip, Ziggy Devriendt van Stroom Radio in Gent. Lees meer.


 

Bezoek acht musea met Weijers & Debruyne

 

deBuren stuurde twee jonge schrijfsters naar interessante musea over de grens. Hun opdracht? Vertel ons waarom je dit museum wel of niet moet bezoeken. Niña Weijers ging naar Vlaanderen, Heleen Debruyne bezocht Nederland. Reist u ze achterna? Lees meer.


 

 

Acht Nederlandse cultuurprofessionals maken kennis met culturele ontwikkelingen in Vlaanderen

30 maart 2015

Tijdens een driedaags programma (30 maart - 1 april 2015) bezoeken Nederlandse culturele opiniemakers Vlaanderen om de culturele samenwerking te versterken. Ze gaan ook in gesprek met minister Sven Gatz over het Vlaamse en Nederlandse cultuurbeleid. Lees meer.

Foto © Nele Haegemans


 

Bart De Wever en Ahmed Aboutaleb willen meer culturele uitwisseling

25 maart 2015

Antwerps burgemeester Bart De Wever en Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, pleiten voor meer culturele uitwisseling en samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland. Lees hun antwoorden op de vragenlijst van BesteBuren hier.

 

Foto © Marianne Hommersom


 

Cultureel bezoek van acht Vlamingen aan Nederland

18 maart 2015

Als onderdeel van de BesteBuren programma komen acht Vlamingen uit diverse culturele disciplines naar Nederland voor het Buitenlandse Bezoekers Programma van DutchCulture om een analyse van het Nederlands cultureel landschap te maken. Flagey, Kunstenpunt, Festival van Vlaanderen Gent, Designregio Kortijk, KIOSK, Passa Porta, KulturKaffee en journalist en muzikant Nico Kennes ontmoeten Holland Festival, EYE, We Are Public, Voordekunst, de Van Nelle fabriek en Het GildeLab. Voor meer info, klik hier.