Vlaamse en Hollandse Meesters
Vlaamse en Hollandse Meesters 10 / 10

Het laatste oordeel

We zien hier het drieluik Het laatste oordeel (1467-1471) dat in opdracht van de Italiaanse bankiersfamilie De' Medici op panelen is vervaardigd. Waar woonde de maker gedurende het grootste deel van zijn loopbaan?

Vlaamse en Hollandse Meesters
Vlaamse en Hollandse Meesters 9 / 10

Schutterstuk

We zien hier het schuttersstuk De compagnie van kapitein Allaert Cloeck en luitenant Lucas Jacobsz. Rotgans (1632) van Thomas de Keyser. De Keyser maakte veel werken in dit genre (voornamelijk portretten), tot hij rond 1630 grote concurrentie kreeg en zijn populariteit aanzienlijk daalde. Door welke schilder werd hij van de troon gestoten, Rembrandt of Rubens?

Vlaamse en Hollandse Meesters
Vlaamse en Hollandse Meesters 8 / 10

We zien hier Tuin der lusten (1480-1490) van Jheronimus Bosch. Hij kreeg tijdens zijn leven de bijnaam 'den duvelmakere', werd bekend als vernieuwer van de bestaande beeldtraditie en kreeg onder andere opdrachten van het hertogelijk hof in Brussel. Waar werd hij geboren? 

Vlaamse en Hollandse Meesters
Vlaamse en Hollandse Meesters 7 / 10

We zien hier Kermis (begin 17e eeuw) van David Teniers 'de Oude'. Hij was onder andere in de leer bij Adam Elsheimer in Rome. Waar komt hij oorspronkelijk vandaan? 

Vlaamse en Hollandse Meesters
Vlaamse en Hollandse Meesters 6 / 10

Nederlander of Vlaming?

De verfijnde olieverftechniek en de op waarneming gebaseerde weergave van de zichtbare werkelijkheid in het werk van Jan van Eyck vormen de belangrijkste redenen dat zijn werk in heel Europa navolging kreeg. Het doek dat we hier zien, Portret van een man met rode tulband (1433) is vermoedelijk een zelfportret van Jan van Eyck. Waar werd van Eyck geboren, Nederland of Vlaanderen?

Vlaamse en Hollandse Meesters
Vlaamse en Hollandse Meesters 5 / 10

De koning drinkt (1638) is een voorbeeld van het zeer expressieve en realistische werk van Jacob Jordaens. Hij was, net als Rubens, leerling van Adam van Noort. Waar werd Jordaens geboren, Amsterdam of Antwerpen? 

Vlaamse en Hollandse Meesters
Vlaamse en Hollandse Meesters 4 / 10

Tronie

We zien hier Meisje met de parel (1665-1667) van Johannes Vermeer. Het schilderij is een zogenaamde 'tronie', een studie van een opvallend gezicht of een gelaatsuitdrukking. Wie maakte dit genre in de 17e eeuw populair?

Vlaamse en Hollandse Meesters
Vlaamse en Hollandse Meesters 3 / 10

Officieren en schutters

We zien hier een doek van Nicolaes Eliasz. Pickenoy, met ondere andere officieren en schutters. Waar komt dit doek vandaan?

Vlaamse en Hollandse Meesters
Vlaamse en Hollandse Meesters 2 / 10

Frans Hals

We zien hier De regentessen van het oudemannenhuis (1664) van Frans Hals. Hals geldt als een van de belangrijkste oude Hollandse meesters. Waar werd hij geboren? 

Vlaamse en Hollandse Meesters
Vlaamse en Hollandse Meesters 1 / 10

Rembrandt en Rubens

Rembrandt en Rubens worden beschouwd als de grootste oude meesters van respectievelijk Nederland en Vlaanderen. Rembrandt stapte al vroeg in zijn carrière over op het ondertekenen van zijn werk met zijn voornaam. Hij stelde zich op zo op één lijn met de Italiaanse grootheden Michelangelo, Titiaan en Rafael. In het werk van Rubens zien we veel onderwerpen die verwant zijn met deze Italiaanse grootheden. Welke oude meester bezocht Italië daadwerkelijk?

bezig met laden van de quiz...