Design Derby
Design Derby 10 / 10

Nadat hij het Rietveld Schröderhuis in Utrecht bezocht en andere ontwerpen van de Nederlands ontwerper Gerrit Rietveld had gezien verklaarde hij: '(…) geen vrijheid maar betutteling’. Hij vond Moskou, Berlijn en New York de grote stations van het modernisme en niet Amsterdam of Rotterdam. Over wie gaat het hier?

Design Derby
Design Derby 9 / 10

Deze lichtsculptuur is onderdeel van de entree van het Van Abbemuseum in Eindhoven. Van wiens hand is dit werk?

Design Derby
Design Derby 8 / 10

Rond 1900 woedde er een stijlstrijd tussen België en Nederland. Een opmerkelijke ontwikkeling, aangezien België in die tijd nauwelijks als een natie met één identiteit opereerde en de opbloeiende art nouveau en haar vertegenwoordigers zoals Victor Horta en Henry van de Velde amper promootte. Toch vonden de Nederlanders het nodig zich fel te verzetten tegen de Belgische ‘losbolligheid’ en ‘houtverkrachting’. Welke Nederlandse architect vormde het boegbeeld van deze stijlstrijd?

Design Derby
Design Derby 7 / 10

We zien hier het Paleis voor Schone Kunsten (tegenwoordig BOZAR geheten) te Brussel. Het gebouw werd door de Belgische architect Victor Horta (1861-1947) ontworpen en in 1926 geopend. De klassieke vormentaal verschilde sterk van eerdere art nouveau-creaties van Horta door de grote ruimtelijke kwaliteiten en duurzaamheid van het complex. Hoe werd het gebouw destijds ontvangen?

Design Derby
Design Derby 6 / 10

We zien hier een stoel van het merk Vitra. Door wie is deze stoel ontworpen?

Design Derby
Design Derby 5 / 10

We zien hier het werk ‘vaas voor een bloem’ uit 1902. Wie maakte het werk?

Design Derby
Design Derby 4 / 10

We zien hier de publieksgarderobe Merry-go-round coat rack uit Museum Boijmans Van Beuningen (2008). De ontwerper heeft zich voor dit werk laten inspireren door mijnwerkers. Zij hesen vroeger onder de grond hun jassen aan touwen op, omdat er weinig plek was. Wie heeft deze garderobe ontworpen?

Design Derby
Design Derby 3 / 10

Het hoogtepunt van de tendens naar decoratieve sier – maar tegelijkertijd het beginpunt van een moderne verstrakking – vormt de als art deco-tentoonstelling bekend geworden Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes te Parijs in 1925. Welke bijdrage aan de Exposition zien we hier?

Design Derby
Design Derby 2 / 10

We zien hier het wandkleed Het fetisjisme uit 1897 waarin de ontwerper zich heeft laten meeslepen door zijn fantasie. De heftig dansende tovenaar trekt het masker van zijn hoofd en onthult zo zijn menselijke gedaante. In werkelijkheid valt een tovenaar nooit uit zijn rol. Welke ontwerper liet zich, geïnspireerd op werk uit de koloniën, iets te veel meeslepen?

Design Derby
Design Derby 1 / 10

We zien hier de Smappee uit 2014. Met Smappee meet je het energieverbruik van alle toestellen in huis en zie je de opbrengst van je zonnecellen. Het helpt je energie te besparen. Smappee is nog maar net op de markt, maar ontving al direct een belangrijke prijs. Welke was dat, en wie heeft de Smappee ontworpen?

bezig met laden van de quiz...