Buma Classical brengt klassieke muzieksector samen

In 2014 ontstond in Nederland een nieuw initiatief om één keer per jaar de klassieke muzieksector bij elkaar te brengen. Onder de naam Buma Classical komen zo’n 500 mensen uit de sector bijeen in TivoliVredenburg te Utrecht om elkaar te ontmoeten, te praten over, te luisteren naar, geïnspireerd te raken door en na te denken over de ontwikkelingen van hun vakgebied.

In 2015 kijkt de Buma Classical Convention niet alleen naar het Nederlandse landschap maar stapt de sector ook over de grenzen heen. Onder het credo Beter een goede buur dan een verre vriend is Vlaanderen dit jaar eregast op de Buma Classical Convention. Jong talent uit beide landen wordt gepresenteerd op het showcase-podium, cultuur(beleid) wordt met elkaar vergeleken in verdiepende sessies en NPO Radio 4 en Klara slaan de handen ineen voor een gezamenlijke live radio-uitzending vanaf de conferentie. 

Doe mee!

Om nieuwe initiatieven een podium te bieden, te laten zien wat er op dit moment speelt en de connectie met het veld te versterken is er ook dit jaar tijdens de Buma Classical Convention veel ruimte voor inbreng vanuit de sector. Om zoveel mogelijk kanten van het spectrum te kunnen belichten roept de organisatie wetenschappers, start-ups en gevestigde vakmannen en -vrouwen op om van zich te laten horen. 

Welke voorstellen kan je indienen? 

  • Worst practices
    Soms gaan de dingen niet zoals je had gedacht. Een lege zaal, rode cijfers maar vooral een geleerde les. Tegenover alle innovatieve succesverhalen staan er minstens evenveel ideeën, initiatieven en start-ups die falen. Sterker nog wie iets nieuws probeert loopt een verhoogd risico op mislukken. Bij goed falen hoort een steile leercurve: inzicht in valse aannames, hiaten in plannen, een goede leer voor de volgende keer. Met falen komen dus waardevolle lessen waarmee je weer verder kunt. Waarom zou je deze belangrijke les voor jezelf houden, als je de verworven inzichten ook kunt delen? Zet je faalangst en podiumvrees daarom aan de kant en doe jouw meest waardevolle lessen uit de praktijk uit de doeken tijdens de worst practices sessies  van de Buma Classical Convention. Meer info
  • Pitches
    Ook dit jaar kun je je weer opgeven voor het Pitch Podium. Heb jij een idee, een ingeving, een gat in de klassiek markt? Grijp je 3 minuten podium-tijd om de jury te overtuigen dat jij die investering van €1000,- in je plan verdient! Meer info
  • Papers
    Dit jaar biedt de Buma Classical Convention bijzondere ruimte aan wetenschappelijk onderzoek naar (klassieke) muziek. Heeft jouw  thesis, scriptie of proefschrift raakvlakken met klassieke muziek?  Dan is dit wellicht je kans om jouw onderzoek en resultaten te delen met de sector. Meer info

Deadline voor de drie calls is donderdag 1 oktober. Aanmelden kan via mail@classicalconvention.com. Vermeld in de onderwerpregel of het om een voorstel voor een ‘worst practice’, een ‘pitch’ of een ‘paper’ gaat. 

Afbeeldingen © Buma Classical 

Mee op ‘Classical Safari’ langs de ‘big 5’ van Holland?
De conferentie zelf vindt plaats op vrijdag 27 november. De dag vóór de conferentie, donderdag 26 november, zal een delegatie Vlaamse professionals te gast zijn in Amsterdam en Utrecht voor een ontdekkingstocht langs het Nederlandse klassieke muzieklandschap. Tijdens de ‘Classical Safari Holland’ worden zij langs de plaatsen geleid waar het klassieke muziekleven van Nederland borrelt en bruist.

Deze vier hoogtepunten kan je al zeker tijdens de Safari verwachten:

De vijfde locatie van de ‘big 5’ wordt in een later stadium prijsgegeven. Voor Belgische gasten bieden de organisatoren een exclusieve overnachting aan in Amsterdam van 25 november op 26 november. Reis en verblijf zijn apart te boeken via de website

The Big 4 van Gent
Ook in omgekeerde richting zal er ook een ‘Classical Safari’ georganiseerd worden in Vlaanderen. Lokale gastheren leiden een delegatie Nederlandse ‘safarigangers’ langs 4 muzikale sleutelplekken in Gent om kennis te maken met de klassieke muziekscene in Vlaanderen. Gent is een bijzondere, muzikale stad. Het zo knus aandoende stadje herbergt acht diverse muziekpodia waaronder het toonaangevende kunstencentrum de Vooruit, muziekcentrum De Bijloke en de prachtige monumentale Handelsbeurs. Daarnaast hebben vele bijzondere ensembles zich er gevestigd, zijn er talloze festivals en zijn er uitstekende faciliteiten op het gebied van muziekeducatie. Niet voor niets mag Gent zich sinds 2009 een van de UNESCO Creative Cities of Music noemen.

Tijdens de 'Classical Safari Vlaanderen' kun je de volgende hoogtepunten verwachten.

De 'Classical Safari Vlaanderen' wordt aangeboden exclusief treinreis op 25 november, overnachting in Gent en retour op 26 november. Reis- en verblijf zijn apart te boeken via de website.

Mail voor gedetailleerde informatie en vragen over de Classical Safari's naar mail@bumaclassical.com.

Organisatoren: Buma Classical en Kunstenpunt Vlaanderen.