BesteBuren uitwisseling: acht Nederlandse cultuurprofessionals maken kennis met culturele ontwikkelingen in Vlaanderen

Bezoekersprogramma BesteBuren

Twee weken geleden ontdekten acht Vlaamse cultuurprofessionals en -opiniemakers enkele mooie voorbeelden van de Nederlandse cultuursector. Nu maken we de omgekeerde beweging: in het kader van BesteBuren komen acht jonge Nederlanders, werkzaam in verschillende culturele sectoren of als journalist, naar Vlaanderen. Ze maken er kennismaken met inspirerende cultuurmakers en innoverende culturele ontwikkelingen.

De Algemene Afvaardiging van Vlaamse Regering in Den Haag is organisator van het bezoekersprogramma en wil met het programma de aandacht van jonge opiniemakers voor de culturele ontwikkelingen over de grens aanscherpen tijdens het feestjaar, maar ook voor de periode nadien en zo de verbindingen op langere termijn voeden.

De Nederlandse deelnemers brengen onder andere een bezoek brengen aan Matterhorn, Jan Fabre, Stilll Gallery, Base-Alpha Gallery, Designcentrum Winkelhaak, Ultima Vez, CultuurNet, Anna Rispoli, Passa Porta, KVS en Museum M. Verder hebben de bezoekers ook een ontbijtontmoeting met Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel.

De deelnemers zijn:

•Anne De Haij (Gemeentemuseum Den Haag, freelance journaliste)
•Vera De Jong (Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, Urban Connectors)
•Yoeri Meessen (Witte de With in Rotterdam)
Clayde Menso (Amsterdams Fonds voor de Kunst)
•Elfie Tromp (schrijver, Hoofdredacteur Strak, columniste Metro)
Robbert van Heuven (adviseur Raad voor Cultuur, dramaturg, freelance journalist)
Vincent van Velsen (freelance onderzoeker en schrijver)
•Daphne Wassink (Secretaris bij de Raad voor Cultuur)  

Bezoek aan Matterhorn vzw in Borgerhout (Antwerpen), een tot culturele site gerestaureerde oude opslagplaats waar de theatergezelschappen LaikaMuziektheater Transparant en de Roovers en de sociaal-artistieke organisatie kunstZ samenwonen. De inrichting van de Matterhorn met kantoren, vergader- en repetitieruimtes laat de betrokken gezelschappen toe om de band tussen het artistieke proces en het zakelijk beleid aan te halen.Bezoek aan Stilll Gallery en Base-Alpha Gallery in Borgerhout (Antwerpen).

Bezoek aan Troubleyn/Laboratorium in Borgerhout (Antwerpen), de uitvalsbasis van Jan Fabre. Dit complex (ong. 2500m2) heeft twee repetitieruimtes: een theaterzaal, en een ruime polyvalente studio, en huisvest ook de kantoren van Troubleyn en Angelos. Het ligt op de rand van de Antwerpse volkswijk de Seefhoek (Jan Fabres geboorteplek) en wil een motor zijn achter de sociale remonte van de buurt. Wat Troubleyn/Laboratorium ook bijzonder maakt is de collectie geïntegreerde kunstwerken, die deel uitmaken van het gebouw.

 

Diner met rekto: verso in Antwerpen. rekto:verso is een gratis tweemaandelijks tijdschrift dat de wereld beschouwt vanuit kunst en cultuur. 
Ontbijt met Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur.

 


Bezoek aan Última Vez in Brussel. Última Vez is de productiestructuur van choreograaf, regisseur en filmmaker Wim Vandekeybus. Het is een internationaal dansgezelschap met een sterke thuisbasis in Brussel en Vlaanderen. Naast creatie en promotie van de producties van Vandekeybus zetten ze educatieve activiteiten op en begeleiden ze choreografen via het Europees netwerk Life Long Burning. I.s.m. sociaal-artistieke partners in Sint-Jans-Molenbeek werken ze aan de uitbouw van een buurtwerking.

 

Bezoek aan kunstenares Anna Rispoli in Brussel.

 

Bezoek aan Passa Porta in Brussel. Passa Porta is hét huis voor wereldliteratuur in België dat een ontmoetingsplek biedt voor auteurs, lezers, vertalers en cultuurhuizen. Passa Porta biedt een interessant programma voor writers-in-residence. Tweejaarlijks hoogtepunt is het Passa Porta Festival, een drukbezocht internationaal literair parcours langs vele culturele huizen in Brussel.

 

 

Bezoek aan CultuurNet in Brussel. CultuurNet is gespecialiseerd in cultuurmarketing. Hun UiTdatabank geeft de mogelijkheid aan organisatoren om vrijetijdsactiviteiten te publiceren. De 250 regionale partners in Vlaanderen en Brussel worden gekenmerkt door het UiTlabel (bv. UiTinVlaanderen, UiTinBrussel ...). Voor de website van BesteBuren creëerde CultuurNet de agendamodule waarin iedereen Vlaams-Nederlandse culturele evenementen kan opladen.

 

Rondleiding met Korei in Brussel. Voor heel wat mensen is Brussel een grote onbekende. Korei organiseert verkenningen door de hoofdstad voor groepen en scholen als wandeling, bustocht en interieurbezoek. Korei snuistert achter de coulissen van heden en verleden, in de schemerzone tussen architectuur, stadsgroei, literatuur, denkgewoontes van de 18de eeuw tot nu. Steeds vertrekt men vanuit de cultuurhistorische context.

Gesprek met Hildegard De Vuist in de KVS in Brussel. De KVS, ofwel het Brussels Stadstheater, is een platform voor voorstellingen die verhalen brengen uit België en Europa. Daardoor zet de KVS zich in om bruggen te slaan over talige, culturele en sociaal-economische grenzen. KVS wil een plek bieden waarin uiteenlopende artiesten en publieken zich herkennen en elkaar ontmoeten. Als onderdeel van hun internationale uitwisselingen staan langdurige samenwerkingen met Congo en Palestina centraal. 

 

Bezoek aan Museum M. in Leuven. Museum M is een middelgroot museum, naar een ontwerp van Belgisch toparchitect Stéphane Beel. Het is opgericht in 2009 en gesubsidieerd door de Stad Leuven. Het museum stelt een vaste museumcollectie tentoon met een focus op de laatgotische periode en de 19de eeuw. M is ook een ontdekkingsplatform voor hedendaagse beeldcultuur via tijdelijke tentoonstellingen. In het kader van de tijdelijke tentoonstellingen of van de vaste collectie, brengt M een gevarieerd aanbod van lezingen, filmvertoningen en debatten. 

 

Bezoek aan STUK in Leuven. STUK is een multidisciplinair kunstencentrum met een nieuwe missie sinds maart 2015: een 'huis voor dans, beeld en geluid'. STUK is gevestigd in het door architect Willem Jan Neutelings vernieuwde Arenberggebouw en huisvest onder andere een cinemazaal, een café, een ruimte voor voorstellingen en een van de mooiste aula's van de Katholieke Universiteit Leuven. STUK deelt het gebouw met FONK (filmwerking Cinema ZED), LOKO Cultuur (de studentenwerking rond cultuur) en de Dienst Cultuur van de KU Leuven. 

 

Alle foto's © Nele Haegemans.