BesteBuren close-up: Interview met Radna Rumping van Online Radio Festival en Ziggy Devriendt (aka DJ Nosedrip) van Stroom Radio

Op 1 en 2 mei is het zover: de eerste Online Radio Festival vindt plaats in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Zes toonaangevende radiostations doen mee aan een 30-uur durende radiomarathon. Kom jij ook?

Ter gelegenheid van dit mooie BesteBuren-project, contacteerden we de Nederlandse radiomaker en programmeur Radna Rumping en de Vlaamse DJ Nosedrip, Ziggy Devriendt van Stroom Radio in Gent.

Ziggy Devriendt en Radna Rumping.

 

BesteBuren: Dus, de eerste editie van de Online Radio Festival, wat gaat het inhouden?

Radna Rumping: Het Online Radio Festival viert de wereldwijde opkomst van webradio: voor het eerst komen de meest vooruitstrevende radiostations uit verschillende steden samen tijdens een 30-uurs marathon in het Muziekgebouw, met live acts, dj-sets, interviews en natuurlijk live radio. Het Vlaamse Stroom uit Gent is een van de deelnemende stations.

BesteBuren: Wat maakt dit een uniek moment voor jullie?

Radna Rumping: Het is nog nooit eerder op deze manier gedaan. De online radiostations die ik heb uitgenodigd, waaronder Stroom uit Gent, maar ook NTS uit Londen en dublab uit Los Angeles, kennen elkaar misschien een beetje, maar hebben nooit eerder samen een festival geprogrammeerd en samen uitgezonden. Ik word er zelf blij van dat al deze mensen nu elkaar gaan ontmoeten en deze ontmoeting met een groter publiek gaan delen.

Ziggy Devriendt: Het bijzondere aan webradio is de openheid van het medium. Hoe het mensen inspireert en hen kritisch maakt over wat radio is en/of kan zijn.

Muziekgebouw aan 't IJ. © Erik van Gurp.

BesteBuren: Wat wil je bereiken met je project? Wat is je ideale uitkomst?

Ziggy Devriendt: Met mijn radiostation Stroom wil ik goede content leveren op frequente basis en het idee van wat radio is aanpassen aan een nieuwe digitale wereldgebruik, makende van toffe individuen. Dat kunnen we op het festival goed laten horen.

Radna Rumping: Een waardering voor het specifieke en eigenzinnige van radio. Ik vertrouw erop dat het een unieke ervaring wordt - gezien de artiesten die mee komen. Met de paneltalks overdag wil ik ook de toekomst van radio bespreken – waar gaat het heen nu webradio steeds groter wordt?

BesteBuren: Wat voor publiek verwacht je en hoe hoop je dat het reageert op dit festival?

Radna Rumping: Een nieuwsgierig publiek. Ik hoop dat de mensen nieuwe muziek gaan ontdekken, de radiomakers ontmoeten, en ik hoop dat ze ook heel lang gaan blijven, het liefst alle 30 uur een beetje meemaken: van de concerten in de avonden tot de dj’s in de nacht, van de experimentele ochtendshows, tot de paneltalks in de middag.

BesteBuren: Is dit de eerste keer dat er een samenwerking is tussen Nederland en Vlaanderen op het gebied van online radio?

Ziggy Devriendt: Er zijn al samenwerkingen met Nederland geweest, maar niet op een schaal als deze. Het is ook de eerste keer dat we de studio meenemen over de grens.

BesteBuren: Hoe vind je het samenwerken? Wat valt je op?

Radna Rumping: Het valt me op dat de aanhang van Stroom echt heel enthousiast is. Toen Ziggy de samenwerking op de Facebookpagina van Stroom aankondigde kwamen er over de 100 likes – ik vroeg me al af of we op 1 en 2 mei extra treinvervoer tussen Nederland en België moeten inzetten.

BesteBuren: Wat zijn volgens jou de overeenkomsten en de verschillen tussen Vlaanderen en Nederland in het algemeen of op cultureel vlak?

Ziggy Devriendt: Nederland lijkt zich beter te richten op jongeren en eigen land in het algemeen.

Radna Rumping: Er zijn allerlei verschillen en overeenkomsten, maar recent is me opgevallen dat binnen de culturele sector in Amsterdam veel jonge mensen als zzp-er (Zelfstandige Zonder Personeel) werken, en dat er allerlei opties zijn voor goedkope kantoor- of studioruimte. Van verschillende Vlamingen heb ik begrepen dat dat in Vlaanderen veel minder vanzelfsprekend is en minder wordt gestimuleerd door de overheid, waardoor veel jongeren geen zelfstandig ondernemer worden, of het moeilijk vinden eigen projecten op te zetten.

 

Links & meer informatie

www.stroom.tv

www.onlineradiofestival.net

www.redlightradio.net

 

Vlaamse bands op de Online Radio Festival:

Mittland och Leo

 

Hiele

 

Nosedrip

 

Shows by NOSEDRIP on Mixcloud

 

 

Nederlandse acts:

Orpheu the Wizard

 

Robert Bergman