Liefdesweekend

Vlamingen en Nederlanders, vier Valentijn in Antwerpen! 

We sluiten het BesteBuren-feestjaar af op 13 en 14 februari 2016 met een liefdesweekend in Antwerpen. Nederlanders en bezoekers van het BesteBuren-weekend krijgen dat weekend gratis toegang tot alle musea in Antwerpen, en in deSingel staat een apotheose van Vlaams-Nederlandse culturele uitwisseling op til. Op het programma van zaterdag onder meer: de nachtelijke trip van 55 jonge podiumkunstenaars uit de Lage Landen tijdens MOMENTUM, twee voorstellingen van BOG., het Rotterdams Philharmonisch Orkest dat het Collegium Vocale Gent omarmt en Ivo van Hove met Toneelgroep Amsterdam.

Mis ook de gratis activiteiten op zondag niet met onder meer: een lezing over operavernieuwing, de presentatie van citybooks Antwerpen én het officiële BesteBuren-Slotfeest met artiesten en politici uit de Lage Landen! 

Bekijk het gedetailleerde feestprogramma onder de afbeelding.

 

FEESTPROGRAMMA

ZATERDAG 13 FEBRUARI

16.00 > 17.00: Lisa Verbelen (BOG.) - ONE.
ONE. is een vierstemmig koorstuk, gezongen door één vrouw. Het is een poging om te laten horen en zien dat alles altijd beweegt en om te bevatten hoe het is om één deel te zijn van al die dingen.

20.00: Rotterdams Filharmonisch Orkest & Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe
Missa Solemnis in D, opus 123 van Ludwig van Beethoven

20.00: BOG. en d e t h e a t e r m a k e r -  GOD.
BOG. is een schrander theatercollectief, met als thuisbasis Antwerpen en Amsterdam. Met GOD. snijdt het piepjonge theatercollectief BOG. het fenomeen ‘geloven’ aan. Judith de Joode, Benjamin Moen, Sanne Vanderbruggen en Lisa Verbelen maakten hun eerste voorstelling BOG. in 2013 en werden beloond met de Jongtheaterprijs van Theater aan Zee.

20.00: Ivo van Hove & Toneelgroep Amsterdam - De Stille Kracht van Louis Couperus
De Stille kracht is gebaseerd op de herinneringen van Couperus aan zijn kindertijd in Nederlands-Indië. Op visionaire wijze omschrijft hij hoe de westerse cultuur niet op kan tegen de oosterse ‘stille kracht’. Het klassiek geworden oeuvre van Couperus is een kolfje naar de hand van regisseur Ivo van Hove.

21.00u > 03.00u : d e t h e a t e r m a k e r - MOMENTUM (Club + FEEST) 

Voor de nachtraven! 55 beloftevolle jonge makers uit Vlaanderen en Nederland bezetten deSingel. Van zonsondergang tot zonsopgang verkopen ze onschuldig vertier en ranzig vermaak! Ze bouwen deSingel om tot een broeierige ontmoetingsplek tussen disciplines. Ze krijgen volledig vrij spel om alle mogelijke muren te slopen. Van literatuur en actualiteit, performance en beeldende kunst, naast theater. Erbij zijn is de boodschap, dit momentum vindt immers slechts één keer plaats!

 

ZONDAG 14 FEBRUARI

Begin je zondag in deSingel met een krant en een kop koffie. In de literaire salon zijn alle krantenartikelen, magazinespreads en projectverslagen van en over het BesteBuren-jaar verzameld.

12.00u > 13.00u: Erwin Roebroeks 
Lezing over vernieuwing in de Vlaamse en de Nederlandse opera.


14.00u > 15.30u: Presentatie citybooks Antwerpen
Rodaan Al Galidi, Michael Bijnens, Rebekka de Wit, Frederik Willem Daem, Ghayath Almadoun en fotograaf Garry Loughlin verbleven in Antwerpen en verwerkten hun ervaringen in een citybook. Ze gaan in gesprek met Willem Bongers-Dek (deBuren). De voorstelling wordt opgeluisterd door een concert van Lucky Fonz III.

16.00u > 18.00u: OFFICIEEL SLOTMOMENT BesteBuren 
Knetterende apotheose van artiesten en politici uit de Lage landen

Met een showcase van BesteBuren-projecten sluiten we het feestjaar af en lonken we verwachtingsvol naar de toekomst. De Vlaamse en de Nederlandse presentatoren Ruth Joos en Lex Bohlmeijer leiden ons door een spetterend programma waar de liefdesvonken van af schieten. Vlaamse en Nederlandse ministers maken hun opwachting en jonge cultuurmakers presenteren hun werk. Met een bijdrage van schrijvers Elfie Tromp en Nico Kennes, muziek van Lucky Fonz III en The Flipside Paradox en theater van Julie Cafmeyer en Sarah Moeremans. Rebekka de Wit mag het eerste exemplaar van citybooks Antwerpen uitreiken en Brigitte Kaandorp, de koningin van het Nederlands cabaret, krijgt het laatste woord.
RESERVEREN VERPLICHT!

20.00u > 22.00u: Ivo van Hove & Toneelgroep Amsterdam 
De Stille Kracht van Louis Couperus 

PRAKTISCH

Het BesteBuren-feestweekend vindt plaats in diverse zalen van deSingel in Antwerpen.
Voor het zaterdagprogramma kun je een ticket kopen via deSingel.
De toegang voor het hele zondagprogramma is gratis. Iedereen is welkom op het officiële SLOTMOMENT van BesteBuren maar reserveren voor dat onderdeel is wel verplicht.

Alle reserveringsinformatie via de website van deSingel

deSingel
Desguinlei 25
2018 Antwerpen

 

BIG DEALS!

- Kom met de trein, en profiteer van de NMBS Valentijnsactie! In februari reis je voor €49 met twee personen van eender welk station in Nederland naar Antwerpen (of een andere stad in België) en weer terug. 

- Blijf overnachten in Antwerpen! Het Lindner Hotel en het Van der Valk Antwerpen bieden een mooi BesteBuren-arrangement aan. Lees er meer over.

- Als teken van gastvrijheid van de Antwerpenaars jegens hun BesteBuren krijgen alle Nederlanders én de bezoekers van het BesteBuren-feestweekend op 13 en 14 februari gratis toegang tot alle Antwerpse musea:

 • MAS | Museum aan de Stroom
 • Red Star Line Museum
 • Rubenshuis
 • Museum Plantin-Moretus
 • Middelheimmuseum (met gratis kopje koffie!)
 • Museum Mayer van den Bergh
 • Letterenhuis
 • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
 • Museum Vleeshuis  
 • M HKA | Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen
 • MoMu | ModeMuseum Antwerpen
 • *FOMU | Fotomuseum Antwerpen (*op vertoon van je ticket van deSingel)

Het programma is samengesteld door deBuren, DutchCulture, deSingel en detheatermaker, in opdracht van de Vlaamse en Nederlandse overheid, en wordt mede mogelijk gemaakt door de Stad Antwerpen. De decorstukken zijn afkomstig van de Design Derby in het Design museum Gent.